ellada2.0

Project WEBLEAP - An Open Source e-Learning Platform for Training Vocational Students, Apprentices and Graduates on Web Design and Development

WebLeafLogo

Η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) αναγνωρίζεται ως κινητήρια δύναμη για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Το στρατηγικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, σημειώνει ότι σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, η δια βίου μάθηση πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, είναι το κλειδί για την απασχόληση, την καθοδήγηση της εταιρείας και την οικονομική απόδοση και επιτυχία, επιτρέποντας στους ανθρώπους να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία . Τα άτομα με χαμηλή ειδίκευση είναι πιο ευάλωτα στην αγορά εργασίας και μπορούν να πληγούν πρώτα από την κρίση. Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων δεν είναι απλώς μια πολυτέλεια για τους υψηλής ειδίκευσης σε θέσεις εργασίας υψηλής τεχνολογίας, αλλά είναι ανάγκη για όλους. Ωστόσο, η Επαγγελματική Εκπαίδευση έχει αποδυναμωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αποθαρρύνοντας τους πτυχιούχους υποχρεωτικής εκπαίδευσης να επιλέξουν τεχνικές και επαγγελματικές σχολές. Η χαμηλή ελκυστικότητα της ΕΕΚ μπορεί να μετριαστεί υιοθετώντας συγκεκριμένα εκπαιδευτικά εργαλεία ΕΕΚ που θα προσφέρουν στους αποφοίτους ΕΕΚ προχωρημένες, ποιοτικές μαθησιακές εμπειρίες και ίσες ευκαιρίες εργασίας.

 

Σε αυτό το πλαίσιο και ως απάντηση στην πρόσκληση ERASMUS +, το τρέχον έργο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών πρακτικών ΕΕΚ που οδηγούν σε οικονομικά βιώσιμες κοινωνίες μέσω ενεργών κοινοτήτων πρακτικής και υποστηρίζει τη δημιουργία ενός αξιόπιστου, ευέλικτου και οικονομικού μοντέλου e-Learning στον τομέα της πληροφορικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ως βασική πρόκληση για:

- Περαιτέρω ενίσχυση βασικών ικανοτήτων στην ΕΕΚ.

- Ενίσχυση της πρόσβασης σε εκπαίδευση και προσόντα για όλους.

- Άνοιγμα καινοτόμων πρακτικών στην ψηφιακή εποχή.

- Ενίσχυση και ενδυνάμωση του τομέα της ΕΕΚ, ως πεδίο με σημαντικές ευρωπαϊκές προοπτικές.

Ο στόχος του Έργου είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη 3 eCourses σε μια πλατφόρμα Moodle για το θέμα «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ιστού», που απευθύνεται σε μαθητές πληροφορικής του Λυκείου, ως εξής:

  • • «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ιστού για αρχάριους», για τους μαθητές 2ου έτους Πληροφορικής της Λυκείου (1η τάξη).
  • • «Προχωρημένα θέματα για Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστού», για τους μαθητές 3ου έτους Πληροφορικής του Γυμνασίου (2η τάξη)
  • • «Πιο προηγμένα θέματα στον Σχεδιασμό και την Ανάπτυξη Ιστού», για τους μαθητές πληροφορικής του 3ου έτους του Λυκείου. Αυτό το ηλεκτρονικό μάθημα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από πτυχιούχους IT VET και υπαλλήλους IT.

Η διάρκεια του Έργου θα είναι 3 χρόνια για την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης που βασίζεται στο Moodle με βάση τις πιο πρόσφατες εκπαιδευτικές μεθοδολογίες και παιδαγωγικές έννοιες. Το εκπαιδευτικό περιεχόμενο της πλατφόρμας θα είναι σωστά δομημένο και θα περιλαμβάνει τις σύγχρονες αρχές και εργαλεία στον τομέα του Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ιστού. Η ιδέα του Έργου έχει υιοθετηθεί και υποστηρίζεται έντονα από την τρέχουσα στρατηγική συνεργασία, που αποτελείται από 3 πανεπιστήμια, 3 σχολεία ΕΕΚ, 2 επιχειρήσεις και 1 επιχειρηματικό δίκτυο, από την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, την Ελλάδα και την Ισπανία. Το Πανεπιστήμιο Duzce, θα έχει την κύρια ευθύνη της διαχείρισης, της ανάπτυξης, του συντονισμού και της διάδοσης του Έργου. Το UMFSTof Târgu Mureş, το Πανεπιστήμιο Duzce και το ΚΕΚ ΔΙΑΣ θα συμμετάσχουν στο σχεδιασμό της δομής και των 3 eCourses και θα διατυπώσουν το εκπαιδευτικό τους περιεχόμενο σε συνεργασία με τους σχολικούς εταίρους και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνδυάζοντας (α) τις τρέχουσες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις πληροφορικής, (β) την αναλυτικά προγράμματα σχολείων των συμμετεχουσών χωρών και (γ) τα τρέχοντα εργαλεία στον τομέα Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ιστού. Το UMFST θα είναι επίσης υπεύθυνο για την αξιολόγηση και τη διασφάλιση ποιότητας των αποτελεσμάτων του έργου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Duzce.

Τα συνεργαζόμενα σχολεία θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού περιεχομένου των τριών eCourses, εκμεταλλευόμενοι την εκπαιδευτική εμπειρία και τις γνώσεις τους στα προγράμματα σπουδών στο θέμα «Σχεδιασμός και ανάπτυξη Ιστού». Θα χρησιμοποιηθούν επίσης ως τελικοί χρήστες για να δοκιμάσουν και να αξιολογήσουν τα ηλεκτρονικά μαθήματα. Το ΚΕΚ ΔΙΑΣ, με τη συνεργασία των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, θα συμβάλει στη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού περιεχομένου του eCourse «Πιο προηγμένα θέματα για Web Design and Development», εκμεταλλευόμενοι την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους στην αγορά. Αυτό το ηλεκτρονικό μάθημα αναμένεται να είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για πρακτική άσκηση και μαθητεία, καθώς θα σχεδιαστεί από ενεργούς εμπειρογνώμονες πληροφορικής. Θα χρησιμοποιηθούν επίσης ως τελικοί χρήστες για να δοκιμάσουν και να αξιολογήσουν το παραπάνω eCourse και θα είναι οι οικοδεσπότες των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Έργου.

Τα ηλεκτρονικά μαθήματα θα δοκιμαστούν σε 2 φάσεις, πρώτα από καθηγητές πληροφορικής και μετά από φοιτητές, επαγγελματίες πρακτικής, πτυχιούχους και ειδικούς πληροφορικής. Αυτή η διαδικασία θα επιτρέψει διορθώσεις και θα βοηθήσει στη διάδοση των eCourses. Η διάδοση θα περιλαμβάνει επίσης διακρατικές συναντήσεις και δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το υλικό του Έργου θα είναι ένα τεχνολογικά και παιδαγωγικά καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό, πλήρως αναβαθμισμένο ώστε να χρησιμοποιεί όλες τις νέες τεχνολογίες ιστού, κατάλληλο για μαθητές, πτυχιούχους, εκπαιδευτικούς και υπαλλήλους. Το υλικό θα είναι ένα πολύτιμο βοηθητικό εκπαιδευτικό εργαλείο κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά μπορεί να είναι ένα βασικό εκπαιδευτικό υλικό, ένα σημαντικό εργαλείο εκμάθησης πρόβας για πρακτική άσκηση και ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών πληροφορικής.