Ανακοινώσεις

Η διεξαγωγή του Πανελλήνιου Διαγωνισμού ΑΣΕΠ τον Μάρτιο του 2023 καθώς ανακοινώθηκε επίσημα πλέον από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη  στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε μαζί με τη Γενική Γραμματέα Ανθρώπινου Δυναμικού Βιβή Χαραλαμπογιάννη, με θέμα τον προγραμματισμό προσλήψεων 2023 όπως εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών εκτός των άλλων γνωστοποίησε πως θα πραγματοποιηθούν 17.942 μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο για το 2023.

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των εκκρεμών προσλήψεων προηγούμενων ετών φτάνει τις 33.602, γεγονός που αποδίδεται στις χρονοβόρες διαδικασίες των σχετικών διαδικασιών. Το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, θα εξαλειφθεί χάρη στον μεγάλο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, θα υλοποιηθεί τελικά τον Μάρτιο του 2023 αντί για φέτος, προκειμένου σε αυτόν να συμπεριληφθούν όχι μόνο οι μη υλοποιηθείσες προσλήψεις των εκπαιδευτικών κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ του 2022, αλλά και του 2023. Όπως εξήγησε, από τον διαγωνισμό θα δημιουργηθεί μια «δεξαμενή» επιτυχόντων, από την οποία οι φορείς θα αντλούν το προσωπικό που αιτούνται αμέσως μετά την έγκριση της σχετικής προκήρυξης, χωρίς να απαιτείται η σημερινή διαδικασία.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να εκδοθούν σε ένα δίμηνο και οι επιτυχόντες θα πιάσουν δουλειά περί τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο του ιδίου έτους. «Για πρώτη φορά στα χρονικά της λειτουργίας του Δημοσίου οι επιτυχόντες θα βρίσκονται στις θέσεις τους την ίδια χρονιά που εγκρίθηκαν οι προσλήψεις από το υπουργικό συμβούλιο», τόνισε ο υπουργός.

Πηγή: alfavita.gr

Στον απολογισμό της τριετίας και τις αλλαγές που έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν στον τομέα της Παιδείας, προχώρησε με ανακοίνωση της, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Συγκεκριμένα, η υπουργός προαναγγέλλει, μεταξύ άλλων, «νέο σύστημα διορισμού/επιλογής εκπαιδευτιών στη βάση γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ». Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση δεν γίνεται γνωστή καμία περαιτέρω λεπτομέρεια σχετικά με τις αλλαγές πρόσληψης εκπαιδευτικών, καθώς προηγείται ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ.

Ωστόσο, υπενθυμίζουμε ότι και παλαιότερα η κ. Κεραμέως είχε δηλώσει την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τον γραπτό διαγωνισμό που έχει να διεξαχθεί από το 2008. Μάλιστα, όπως η ίδια είχε τότε τονίσει, ένα νέο σύστημα διορισμού για τους εκπαιδευτικούς στο δημόσιο, αποτελεί μία από τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα διορισμών είναι σχεδόν σίγουρο πως θα αλλάξει μέχρι το τέλος της τετραετίας της κυβέρνησης αφού ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει πριν από λίγο καιρό και η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή.

Συγκεκριμένα, η κ. Μακρή είχε αναφέρει πως, «το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται ένα νέο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών», ενώ και σε πρόσφατη συνέντευξή της είχε δηλώσει ότι «την παρούσα χρονική στιγμή επεξεργαζόμαστε ένα πιο δίκαιο σύστημα διορισμών».

 

Όλες οι αλλαγές

Οι αλλαγές που έρχονται σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ειδική αγωγή:

 
 
 • Νέο σύστημα διορισμού/επιλογής εκπαιδευτικών στη βάση διαγωνισμού ΑΣΕΠ
 • Περαιτέρω επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό – περαιτέρω διορισμοί Προσλήψεις ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και σχολικών νοσηλευτών
 • Έμφαση στην ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών
 • Επέκταση Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων
 • Δημιουργία προγραμμάτων σπουδών για τις σχολικές δομές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, κατάλληλα σταθμισμένων ως προς το είδος της αναπηρίας και των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών
 • Αναβάθμιση και στήριξη της λειτουργίας των εξειδικευμένων σχολείων, όπως μουσικών, καλλιτεχνικών
 • Επέκταση ωραρίου σχολείου και μείωση διαβάσματος στο σπίτι, ειδικά στις μικρές τάξεις
 • Πλήρης επέκταση ολοήμερου στο 100% των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών ως τις 17:30
 • Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής μέσα στα σχολεία
 • Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας μέσα στα σχολεία
 • Νέο πλαίσιο για σχολεία εξωτερικού

Μοριοδοτούμενο προσοντολόγιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νέο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ θα Μοριοδοτούνται  οι ετήσιες μετεκπαιδεύσεις με αναλυτική βεβαίωση τρόπου παρακολούθησης( blended learning) , τίτλοι γλωσσομάθειας, ψηφιακές δεξιότητες, συνολικά προσόντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση τι έχει ανακοινωθεί έως τώρα στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ θα μοριοδοτούν έξτρα πέρα από το αποτέλεσμα του Διαγωνισμού και επιστημονικά κριτήρια και κριτήρια κατάρτισης όπως είναι τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια Α.Ε.Ι.

Στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΑΣΕΠ σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του aftodioikisi.grβρίσκεται ο μεγάλος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ με πάνω από 1.000 μόνιμες θέσεις σε διάφορους φορείς του Δημοσίου.

 

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του ΑΣΕΠ αυτή την στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής προχωρούν στην: «Επεξεργασία αιτήματος για την πλήρωση θέσεων με τη διαδικασία του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού , προκειμένου να ενταχθεί σε προκήρυξη. (άρθρο 8 του ν. 4765/2021)».

Η προκήρυξη που θα περιλαμβάνει τις θέσεις θα είναι η 2Γ/2022. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η δημοσιοποίηση της προκήρυξης έχει προγραμματιστεί να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου, είτε το αργότερο αρχές Νοεμβρίου από το ΑΣΕΠ.

 

Όσον αφορά το πότε θα διεξαχθεί, ο προγραμματισμός είναι για τις αρχές του 2023, ωστόσο ο ακριβής χρόνος θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις. Δηλαδή από το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΑΣΕΠ αναμένεται το επόμενο διάστημα να ρίξουν το κύριο βάρος τους στην συγκεκριμένη προκήρυξη, αφού έρχεται να καλύψει ανάγκες προσωπικού σε πολλούς φορείς του δημοσίου με μόνιμες προσλήψεις, ενώ αναμένονται δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις για την κάλυψη των θέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα το επόμενο διάστημα πρόκειται να διεξαχθεί γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την Δημοτική Αστυνομία. Το νέο προσωπικό θα κατανεμηθεί στους Δήμους όλης της χώρας σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο διαγωνισμός θα αφορά την πρόσληψη 1200 Δημοτικών Αστυνομικών στους Δήμους της χώρας Πανεπιστημιακης, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ( ΠΕ – ΤΕ – ΔΕ ).

Ο διαγωνισμός για την Δημοτική Αστυνομία θα διεξαχθεί σύμφωνα με τον νόμο  4765/2021 ο οποίος περιγράφει τον Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Περισσότερες πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο.

 

Γενικά Στοιχεία του Διαγωνισμού

 
Κατηγορίες Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν για τον επερχόμενο διαγωνισμό θα ισχύουν τα ακόλουθα :

 • Προβλεπόμενες θέσεις διαγωνισμού περίπου 1200. Οι θέσεις θα κατανεμηθούν και στις τρεις κατηγορίες εκπαίδευσης (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ)
 • Όριο ηλικίας :
  • Κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης : 21 – 30 ετών
  • Κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης : 21 – 30 ετών
  • Κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης : 21 – 26 ετών
 • Όριο ύψους :
  • Γυναίκες υποψήφιες : Ελάχιστο ύψος 167 εκατοστά
  • Άνδρες υποψήφιοι : Ελάχιστο ύψος 170 εκατοστά
 
Διαδικασία Εξετάσεων
 

Η εξέταση θα διεξαχθεί σύμφωνα με τον νόμο 4765/2021 (Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός του ΑΣΕΠ). Η εξέταση θα περιλαμβάνει την εξέταση γνώσεων, την εξέταση δεξιοτήτων, την εξέταση εργασιακής αποτελεσματικότητας. Επίσης η εξέταση θα περιλαμβάνει δομημένη συνέντευξη και διαγνωστικές δοκιμασίες οι οποίες θα καθοριστούν από την προκήρυξη.

Την τελική βαθμολογία κάθε υποψήφιου θα συμπληρώνουν και αντικειμενικά κριτήρια (πχ. εντοπιότητα,…).

 
Απαραίτητα πρόσθετα προσόντα
 

Τα απαραίτητα πρόσθετα προσόντα που απαιτούνται για την συμμετοχή στον διαγωνισμό για όλες τις κατηγορίες εκπαίδευσης είναι :

 • Γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα: (α) επεξεργασίας κειμένων, (β) υπολογιστικών φύλλων και (γ) υπηρεσιών διαδικτύου ή απόδειξη γνώσης χειρισμού Η/Υ από τον τίτλο σπουδών.
 • Καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας (επίπεδο Β2 – Lower)