Ανακοινώσεις

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών παράλληλης στήριξης ΑΜΕΑ /ΕΚΟ»

 school

Το  ΚΕΔΙΒΙΜ ΔΙΑΣ, πιστοποιημένος φορέας από τον ΕΟΠΠΕΠ ( 1721-09),  στο πλαίσιο αναβάθμισης  των  υπηρεσιών  κατάρτισης οργανώνει Σεμινάριο Εξειδίκευσης για

" εκπαιδευτές παράλληλης στήριξης ΕΚΟ/ΑΜΕΑ" σύμφωνα με  τα άρθρα 32-39 του νόμου 4837/2021 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών. Πρόκειται για  ένα πρόγραμμα μοριοδότησης που στοχεύει στην αποφυγή της ιδρυματοποίησης και στην ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης των Ατόμων με Αναπηρία. Εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενός συστήματος κοινωνικής υποστήριξης για τα Άτομα με Αναπηρία, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών και των οικογενειών τους, μέσω της επίτευξης της ανεξάρτητης διαβίωσής τους και ισότιμης συμμετοχής τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής ζωής.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξ αποστάσεως εκπαίδευση διάρκειας 400 ωρών , με θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση ατόμων για παράλληλη στήριξη ΑΜΕΑ,  σε θέματα που αφορούν τόσο τα χαρακτηριστικά και τις υποχρεώσεις τους όσο και σε θέματα αναφορικά με τις δεξιότητες ζωής, κοινωνικές δεξιότητες, δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης, δεξιότητες ελεύθερου χρόνου των ατόμων με αναπηρία. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό ο μελλοντικός συνοδός/ βοηθός θα μπορέσει να αποκτήσει βασικές γνώσεις σε θέματα διαχείρισης κρίσεων και προβλημάτων συμπεριφοράς καθώς και αντιμετώπισης θεμάτων σεξουαλικής συμπεριφοράς. Θα δοθούν μελέτες περίπτωσης προς συζήτηση και ανάπτυξη προγραμμάτων ή/ και ανάλυση καταστάσεων. Παράλληλα οι εκπαιδευόμενοι θα συμμετέχουν και σε διαδραστικές ασκήσεις και εργαστηριακού τύπου εκπαίδευση. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την πρακτική εξάσκηση των εκπαιδευομένων σε δομές ΑμεΑ/ΕΚΟ

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους, εκπαιδευτικούς , βρεφονηπιοκόμους ,  εργοθεραπευτές , ψυχολόγους , κοινωνικούς λειτουργούς , φυσικοθεραπευτές , επαγγελματίες του τουρισμού , ακόμα και γονείς παιδιών με αναπηρία  που, είτε έχουν κάποια εκπαίδευση είτε όχι στην ειδική αγωγή, θέλουν να συμμετέχουν ως συνοδοί σε κατασκηνώσεις ή/και σε άλλους χώρους παροχής υποστήριξης σε άτομα με αναπηρία, όπως επίσης  σε παράλληλη στήριξη μαθητών σε όλες τις βαθμίδες εκπ/σης .

Το πρόγραμμα καλύπτει το φάσμα των κάτωθι θεματικών ενοτήτων:

  • Ορισμός και είδη αναπηρίας ( Αυτισμός-Σύνδρομο Down- Σύνδρομο Asperger )
  • Εφαρμογές της νοηματικής γλώσσας και της γλώσσας Braille
  • Κινητικές Νοητικές αναπηρίες -Επιληψία
  • Κατάθλιψη σε άτομα με κινητικές αναπηρίες /Ο ρόλος του συνοδού-φροντιστή
  • Η αυτοεκτίμηση ως δύναμη ψυχικής υγείας
  • Δημιουργική απασχόληση & παιχνίδι
  • Η προστασία των δικαιωμάτων των Α.Μ.Ε.Α. / Κακοποίηση- παραμέληση
  • Διαχείριση κρίσεων και προβλημάτων συμπεριφοράς
  • Πρώτες βοήθειες ( Ερυθρός Σταυρός)
  • Δεξιότητες Α.Μ.Ε.Α
  • Αυτοάνοσα νοσήματα και ο ρόλος της διατροφής
  • Η σεξουαλική αγωγή στα Α.Μ.Ε.Α

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΥΤΟ

Οι εκπαιδευόμενοι, μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης μπορούν να εργαστούν

  • Ως προσωπικοί εκπαιδευτές παράλληλης στήριξης ΑΜΕΑ σύμφωνα με το άρθρο 27/3-9-2021 του Υπ Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.( επιδοτούμενο κρατικό πρόγραμμα)
  • ως εκπαιδευτές σε  θερινές κατασκηνώσεις ΑΜΕΑ  που οργανώνουν οι  δήμοι κάθε χρόνο και σε άλλες ανάλογες δομές Α.Μ.Ε.Α ( Σύλλογοι)
  • ως ιδιωτική παράλληλη στήριξη μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα σχολεία και Ε.Β.Π ( ειδικό  βοηθητικό προσωπικό)
  • ως ιδιωτική συνοδεία σε εξωσχολικές δραστηριότητες κοινωνικού /ψυχαγωγικού χαρακτήρα ή/κατ οίκον διδασκαλία .
  • ως συνοδοί σε τουριστικές μονάδες ( προσβάσιμος τουρισμός)

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ

Οι εισηγητές του Σεμιναρίου είναι μέλη του Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού του ΚΕΔΙΒΙΜ  ΔΙΑΣ  καθώς και εξωτερικοί συνεργάτες και στελέχη με πολύχρονη εμπειρία, αλλά και εξειδικευμένη θεωρητική γνώση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι  400 ώρες του προγράμματος περιλαμβάνουν : 200  ώρες εξ αποστάσεως εκπαίδευση (ασύγχρονη)  100 ώρες εκπόνηση εργασιών (με τη μέθοδο της εξομοίωσης) και 100 ώρες πρακτική εξάσκηση σε δομές ΑΜΕΑ ( ΚΔΑΠ ΜΕΑ Ή ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ )  και εκπόνηση μελέτης  ( σε πραγματικές συνθήκες).

Οι 100 ώρες της πρακτικής , οι οποίες θα αναγράφονται στο Πιστοποιητικό Εξειδίκευσης υπολογίζονται ως προϋπηρεσία .

 Οι ώρες παρακολούθησης του Σεμιναρίου είναι ένα δίωρο την εβδομάδα σε καθορισμένες μέρες και ώρες. Το σεμινάριο είναι ασύγχρονο και εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας zoom. Aυτό σημαίνει οτι ο εκπαιδευόμενος μπορεί να μελετάει το έντυπο ή οπτικοακουστικό υλικό (το οποίο θα παραλαμβάνει εβδομαδιαίως) τις ώρες και τις ημέρες που τον εξυπηρετεί και να εκπονεί τις αντίστοιχες εργασίες . Η ολοκλήρωση του Σεμιναρίου προϋποθέτει την ολοκλήρωση όλων των εργασιών και της πρακτικής .

 

ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ / ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ

Στους συμμετέχοντες θα διανεμηθούν σημειώσεις σε ηλεκτρονική μορφή καθώς και συμπληρωματικό υλικό (π.χ. διαφάνειες διαλέξεων και σχετική με το αντικείμενο και τον κλάδο ελληνική και ξένη αρθρογραφία / βιβλιογραφία).

Οι εκπαιδευόμενοι για την απόκτηση του πιστοποιητικού, καταθέτουν  μετά την πρακτική τους την αντίστοιχη μελέτη τους ( γραπτά) .Μετά την επιτυχή αξιολόγηση παρέχεται στους συμμετέχοντες  το Πιστοποιητικό Εξειδίκευσης .

ΚΟΣΤΟΣ

Το κόστος συμμετοχής είναι 400 ευρώ  . Με την εγγραφή δίνεται προκαταβολή 100 ευρώ και τα υπόλοιπα σε ισόποσες δόσεις έως τη λήξη του Σεμιναρίου.

 

Αίτηση Συμμετοχής